Artikler
Bliv din egen fodermester og skab et tættere samarbejde med din hest!
arrow_backTil oversigten21. januar 2024 | NENUC v Hesteagronom Martha Voss
Foderplanlægning er meget mere end blot beregning af energi og proteiner i et computerprogram. Det kræver en dybere forståelse af hestens adfærd og trivsel, hvor du kan iagttage og fornemme hestens behov.
Det første trin er BASIC - en forståelse for, hvordan du beregner hestens behov for næringsstoffer og fodermængder. Men før du indtaster tal i PC-horse, som vi bruger til beregningerne, skal du lære at aflæse din hest. Mål dens kropsvægt, vurder dens huld og arbejdsintensitet. Er den en letfodret type, eller kræver den særlig opmærksomhed? Har den en sygdomshistorik, der påvirker dens foderbehov?
Herefter kan du udvælge fodermidler, der passer til hestens behov, og begynde at finjustere foderplanen. Hele processen kræver løbende evaluering, hvor du skal tjekke, om du er på rette vej, eller om der er behov for justeringer. Måske opdager du, at hesten ikke vil spise den mineralblanding, du har valgt, selvom den ser fin ud i programmet? Du lærer at se din hest med nye øjne og udvikler forståelse for de små ændringer, der signalerer behov for tilpasning af din plan.
Denne del af foderplanlægningen kan ikke udliciteres til en foderekspert på et kontor. Den skal du selv tage hånd om. Hver dag. Ude i stalden. Med fokus på din hests velfærd.
Heste er forskellige.
Nogle typer har udfordringer med trivsel og insulinresistens, hvilket kan føre til alvorlige sygdomsproblemer som forfangenhed. En af dine muligheder for at forebygge dette er at sikre hesten et lavt og stabilt blodsukkerniveau. For at styre hestens blodsukker kræves viden om de fysiologiske mekanismer, der påvirkes af blodsukkeret, samt forståelse for konsekvenserne af dine valg vedrørende fodring, græsfolde osv.
Dette er tung, biologisk viden, som du kan få adgang til gennem videoerne i onlinekurserne. Kurserne indeholder også forskelligt materiale tilpasset deltagernes læringsstile og faglige niveau. I modsætning til mange andre onlinekurser har du med kurserne hos Hesteagronom Martha Voss mulighed for at stille spørgsmål til indholdet i alle kurserne. Send en mail, og du får svar snarest muligt – også hvis du har opdaget en fejl eller har anden feedback til materialet.
Mennesker er forskellige.
Nogle af os prioriterer tid til at fordybe os i viden, læse bøger, se videoer osv., mens andre prioriterer tiden i stalden med hestene. Nogle har brug for flere forklaringer på et problem, mens andre søger et hurtigt svar for at komme videre med løsningen. Med onlinekurserne kan du nørde med stoffet så meget, du ønsker, og har du blot brug for et hurtigt svar, kan du søge og finde det i mit online leksikon, Hestepedia. Her findes både videoer og små artikler med informationer og forklaringer.
Et onlinekursus er lidt som at have hele sit bibliotek med i stalden. Via din telefon kan du tilgå dine kurser – og måske endda se/høre videoen, mens du muger ud.