Artikler

Miljø venlig ukrudts bekæmpelse med varmvandsanlæg X-WEED

arrow_backTil oversigten

7. maj 2024 | Sønderup Maskinhandel A/S

X-WEED fjerner ukrudt og alger uden brug af pesticider, ene og alen med brug af varmt vand. Metoden er utrolig effektiv og skånsomt mod miljøet, samt de behandlet overfladerne.
I artiklen fortæller Fjordpastoratet i Odder som har brugt anlægget til ukrudtsbekæmpelse i de sidste to sæsoner om deres erfaring med X-WEED.
Det var målsætningen om at blive Grøn Kirkegård, som fik Fjordpastoratet til at se på alternativer til ukrudtsbekæmpelse med gasbrænder.
At blive godkendt til Grøn Kirkegård indebærer at arbejde med - og kunne krydse en række punkter af - på Grøn Kirkes tjekliste, som har fokus på bæredygtig kirkegårdsdrift, klima og miljø.
Fjordpastoratet passer seks kirkegårde og to præstegårdshaver omkring Odder. En demonstration af varmtvandsanlægget fra Sønderup Maskinhandel A/S ledte til, at graverne fik X-WEED til test.
- En af flere fordele ved anlægget er, at vi kan komme helt tæt på hække og planter, vi førhen har skullet passe på, når vi brændte med ukrudtsbrænderen. Man skal bare sørge for, at det kun er ukrudtet, som får vand, da det ellers vil beskadige planterne, siger Jens Theodor Pedersen, som er graver ved alle Fjordpastoratets kirker.
X-WEED er et effektivt varmtvandsanlæg til ukrudtsbekæmpelse med mere. Anlægger bruger kun vand, ingen brug af pesticider eller andet ukrudtsbekæmpelsesmiddel. Fordelen ved varmt vand, i stedet for damp, skum eller ukrudtsbrænder, er at vandet trænger længere ned i rødderne og sikrer derfor en bedre og længerevarende virkning.
X-WEED findes i to modeller:
X-WEED M1, der er hydraulisk drevet fra en redskabsbærer eller en læssemaskine, og
X-WEED E1, der er eldrevet. Denne model fungerer selvstændigt og kan dermed monteres på stort set alt.
M1 kan både bruges til ukrudtsbekæmpelse og som højtryksrenser, mens E1 udelukkende leveres med ukrudtslansen.
Begge modeller har en tankkapacitet på 300 liter vand og udsender vand ved mindst 98 grader celsius. Modellerne er også udstyret med en 15 meter lang slange, som ruller op automatisk. Det gør det nemmere at komme rundt og skifte arbejdsområde uden at skulle flytte anlægget.
Ved opladning i formiddags- og middagspausen i almindelig stikkontakt klarer X-WEED E1 typisk en hel arbejdsdag.
Fjordpastoratet er i dag Grøn Kirkegård og har brugt X-WEED E1 i de sidste to sæsoner. Varmtvandsanlægget kan bekæmpe ukrudt hele året, hvis der er behov for det.
- Vi granlægger en del af gravstederne til vinteren og har derfor ikke kunnet komme ind med en gasbrænder og bekæmpe ukrudt. Men det kan vi med anlægget her. Så vi er superglade for den, og jeg kan slet ikke forstå, at vi har kunnet undvære den, siger Jens Theodor Pedersen.
Han understreger, at de meget tørre perioder heller ikke er et problem for varmtvandsanlægget, som typisk holder ukrudtet nede i cirka tre uger ad gangen.
Efterhånden som graverne har lært at bruge X-WEED, og har fundet ud af hvor meget vand de forskellige ukrudtsplanter skal have, er der dukket flere anvendelsesmuligheder op med tiden.
- Vi har lavet nogle forsøg med at bruge den på belægninger, hvor der er alger. Både på brosten, chaussesten og piksten. F.eks. har vi et græsareal med nogle kloakdæksler og pikstensbelægninger, som kan blive helt grønne af alger. Der har vi kørt hen over med anlægget, og det holder faktisk i rigtig, rigtig lang tid, fortæller Jens Theodor Pedersen og tilføjer, at det også virker på gravstene.
- Det er jo en ekstra gevinst. Det havde vi ikke tænkt på, men det er jo klart, at når man kommer til at bruge den, så opdager man nogle flere ting, som man kan anvende den til. Jo mere, vi bruger den, jo mere glæde har vi af den, siger han.
- Super service
Fjordpastoratet også yderst tilfredse med samarbejdet med Sønderup Maskinhandel A/S.
- Det kan udtrykkes meget klart; det har været helt perfekt. Super service, hurtig levering, siger graveren og gør opmærksom på, at anlæggets dysser kræver et specielt middel mod kalk, som man skal bestille en gang i mellem.
- Når vi lige ringer derop, så bliver det leveret med det samme, eller også kører en montør eller en sælger forbi og smider det af. Det har været helt kanon. Så det kan jeg kun varmt anbefale, siger Jens Theodor Pedersen.

Artikel er skrevet af:

Sønderup Maskinhandel A/S

Sønderup Maskinhandel A/S er en handelsvirksomhed grundlagt i 1970. Vi har specialiseret os i at importerer park- og anlægsmaskiner, samt redskabsbærer, varmvandsanlæg, tohjulede traktor, knækstyrede traktor med vendbar føre-konsol, kompakttraktorer, minilæsser, fræser, stennedlægningsfræser, og rotorklippere, såmaskiner, fingerklipper Vi har et stort program af maskiner til renholdelse - vedligeholdelse og anlæg af udendørs arealer og til anlæg - vedligeholdelse af biodiversitet. Vi har et bredt redskabsprogram, der kan monteres på alle mærker af traktorer. Vi har et stort velfungerende værks

Se profil
keyboard_arrow_up